Etnobotanicele fac parte din acea categorie de substanțe interzise pe care specialiștii în tratamentul adicțiilor le consideră extrem de periculoase pentru consumatori. Și pentru că cei mai mulți dintre cei care le preferă sunt tineri, aceste droguri aproape că le „prăjește” creierul.
„Sunt accesibile şi extrem de ieftine. Au efecte rapide, devastatoare asupra creierului, mai ales la tineri. Deci, ca să ne imaginăm… Creierul uman se formează şi se maturizează undeva spre vârsta de 23-25 de ani, mai degrabă spre 25. Nu întâmplător în foarte multe ţări este interzis să bei ca tânăr până la 21 de ani, pentru că încă nu este finalizat procesul de maturizare al creierului, de a pune o frână anumitor impulsuri, anumitor zone de impulsivitate. Şi atunci, în momentul în care un tânăr, un adolescent, un copil, apelează la substanţe, la diverse droguri, la ţigări, la orice fel de drog, iese de sub controlul cortical, controlul cortexului prefrontal, care ar trebui să fie logic, raţional, să îţi spună stop, să îţi dea acel echilibru atât de important” a explicat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.
Efectele entobotanicelor asurpa creierului tinerilor consumatori este devastator. Aceștia își pierd orice rațiune și nu de puține ori recurg la violență din cauza drogurilor.
„ Tinerii care apelează la droguri de la o vârstă fragedă devin impulsivi, iritabili, agitaţi, nervoşi, uneori chiar violenţi” mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.