A. Streinu Cercel: ”Acest sezon de gripă o să mai țină …”

Prezent marți seara, în platoul Medika TV, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a vorbit despre conduita pe care trebuie să o adopte românii în actualul context epidemiologic. Este vorba despre o creștere a numărului de cazuri de gripă, confirmate prin teste de laborator, evoluție care, cel mai probabil, se va accentua în perioada imediat următoare. În afara regulilor de igienă clasică, medicul infecționist a făcut o pledoarie pentru vaccinare:

”Acest sezon de gripă o să mai țină o lună, două. În toată această perioadă, dacă avem posibilitatea să ne vaccinăm, e bine să o facem.”

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat că, pentru copii, există și un vaccin cu administrare nazală care face că fie eliminată injecția, considerată de mulți părinți traumatizantă pentru copiii lor. În ceea ce privește vaccinul clasic care le este administrat adulților, fiind gratuit pentru categoriile vulnerabile, directorul Institutului
de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a subliniat că nu prezintă niciun risc.

”Vaccinul nu conține virus viu, este un vaccin omorât , virusul este spart în bucățele, niște fragmente sunt puse în acel vaccin unde acționează pentru a forța organismul să creeze anticorpi să fie protectori. Din această reacție imună pot să apară mici efecte secundare cum ar fi o după-amiază cu febră 37-38, nu e un capăt de țară, sau ceva dureri la locul injecției, nu-i o nenorocire… Aceste lucruri nu pot să reprezinte un obstacol în calea vaccinării. Ideile tâmpite, da!”

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea