A supraviețuit ororilor de la Auschwitz, dar l-a învins coronavirusul. Unul dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din Belgia, mort din cauza Covid-19.

Unul dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din Belgia, Henri Kichka, a murit într-o instituție de îngrijire din Bruxelles, la vârsta de 94 de ani. A fost unul dintre puținii bărbați și femei care au supraviețuit lagărului nazist de la Auschwitz, transmite BBC.

În luna ianuarie, el a vorbit la BBC despre experiența sa. Întrebat cum a supraviețuit, el a spus: “La Auschwitz nu supraviețuiești. Locul în sine este moartea.”

Într-un tribut adus pe Facebook, fiul său, Michel Kichka, a scris: “Un mic coronavirus microscopic a reușit acolo unde întreaga armată nazistă a eșuat. Tatăl meu a supraviețuit marșului morții, dar astăzi marșul său de viață s-a încheiat.”

Henri Kichka s-a născut la Bruxelles în 1926, într-o familie evreiască de origine poloneză. Părinții săi au fugit din Europa de Est pentru a-și construi noi vieți în Occident.

Când Germania nazistă a invadat și ocupat Belgia, nu au avut unde să se ascundă și au fost deportați destul de repede, 1942.

Henri și tatăl său au muncit ca niște sclavi, în timp ce femeile familiei – mama lui Henri și surorile sale, precum și mătușa lui – au fost duse la Auschwitz, unde au fost gazate și incinerate imediat ce au ajuns.

În 1945, Henri a fost mânat într-o tabără germană de naziști.  care au trimis prizonierii în lagăr morți de foame în așa-numitele „marșuri ale morții” spre vest, în timp ce forțele sovietice se apropiau de lagărele naziste din estul și centrul Europei.

Mulți ani după ce s-a încheiat războiul, Henri nu a vorbit despre experiența sa.

S-a căsătorit, a deschis un magazin cu soția sa și și-a întemeiat o familie, având patru copii, nouă nepoți și 14 strănepoți.

Mai târziu a început să țină prelegeri în școli, simțind că merită simtă durerea amintirilor și suferinței pentru a se asigura că alții nu au uitat.

La 60 de ani de la încheierea războiului, Henri și-a publicat memoriile, pentru a se asigura că vocea lui va fi auzită în continuare.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea