A venit vestea mult-așteptată de bolnavii care au nevoie de transplant pulmonar!

Agenția Națională de Transplant (ANT) a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Centrul Naţional de Transplant (CNT) Italia, în domeniul transplantului pulmonar, pe baza căruia pacienții români aflați pe listele de așteptare vor putea face transplant pulmonar în Italia.

Anunțul a fost făcut astăzi de ANT, ai cărei reprezentanți sunt convinși că numărul pacienţilor care vor beneficia de o astfel de intervenție salvatoare va crește.

Prin semnarea Memorandumului de înţelegere în domeniul transplantului pulmonar cu CNT Italia, se oferă o şansă la viaţă pentru pacienţii români care nu pot fi transplantaţi în ţară. La momentul de față, Programul de transplant pulmonar în România nu poate rezolva cazurile complexe şi cazurile pediatrice.

Trebuie subliniat faptul că pacienţii care au nevoie de un transplant de organ sunt pacienţi care nu pot să aştepte. Astfel, prin colaborarea cu CNT Italia, pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar vor putea beneficia în cel mai scurt timp posibil de o astfel de intervenție. Conform înţelegerii, în Italia vor putea fi transplantaţi pulmonar 5 pacienţi români/an, cu obligaţia părţii române de a oferi organele (plămâni) către Italia de-a lungul anului, cu respectarea prevederilor legale naţionale. Costurile legate de această intervenție vor fi suportate de Ministerul Sănătăţii din România, în conformitate cu prevederile OMS 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate. Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență va fi asigurat transportul pacienților către centrele de transplant din Italia”,  transmite Agenția Națională de Transplant într-un comunicat de presă.

În noiembrie anul trecut, un tânăr care se afla pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar a murit, generând un val de reacții în România.

La acel moment, președintele ANT anunța, la Medika TV, că este în discuții avansate cu  CNT Italia în vederea semnării Memorandumului. Atunci se estima ca înțelegerea să fie parafată până la sfârșitul anului 2020.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea