Adevărată tragedie la azilul de bătrâni din Galați. 28 de infectați Covid-29 , mâncare doar pentru 3 zile! Apelul prefectului

Azilul de bătrâni de la Galați s-a transformat în câteva zile într-un focar de infecție cu coronavirus.

28 de persoane, bătrâni asistați și angajați ai centrului, au fost confirmați până acum cu temutul virus. Doi bătrâni din rândul celor 28 de bolnavi au murit acolo iar numărătoarea sumbră continuă. Rezultatele testelor nu au venit în cazul tutoror persoanelor care trăiesc   în centrul ”Sfântul Ilie” din Galați, astfel că bilanțul îmbolnăvirilor ar putea crește în perioada următoare.  În cazul azilului gălățean, la sesizarea Prefecturii, Poliția a demarat o anchetă. Oamenii legii  fac verificări cu privire la modul în care a fost introdus în centru coronavirusul și dacă sunt aspecte de natură penală în acest caz.

Între timp, în azilul privat de la Galați, situația atinge cote din ce în ce mai dramatice. Bătrânii infectați și personalul contaminat au fost transportați în spitale, fie la Boli Infecțioase, fie la Spitalul CFR, unitate suport stabilită de  Guvern. În azil au rămas circa o sută de bătrâni care se tem că se vor îmbolnăvi și ei. Bolnavi și neputincioși, oamenii se tem pentru viața lor.  Și ca și cum nu ar fi de ajuns, azilul mai are alimente pentru doar trei zile. În fața acestei situații, Instituția Prefectului i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat să dispună preluarea centrului de către autoritățile de stat pentru a putea interveni în situația dramatică de la căminul din Galați.  

” Din declarațiile administratorului acestui ONG care administrează acest centru mai au hrană pentru trei zile. Am făcut solicitare la domnul Raed Arafat să emită un ordin să putem gestiona situația de acolo. Ce s-a întâmplat acolo face si obiectul unei anchete. Mai departe e treaba organelor de cercetare să stabilească situația de acolo. Prioritatea noastră este alta acum, salvarea vieților acestor bătrâni. ”, a declarat prefectul de Galați, Gabriel Avrămescu.

O altă problemă este că bătrânii rămaşi în centru au nevoie de îngrijire medicală și  tratament iar cadrele medicale care au fost trimise în azil sunt prea puține și fac față cu greu situației. Mai toți bătrânii din azilul în care a intrat coronavirusul sunt cu probleme medicale grave. De altfel, de aceea ei au fost internați acolo, pentru că aveau nevoie de îngrijire medicală de specialitate pe care acasă, familiile nu le-o puteau oferi.

”A fost o tură care a stat azi noapte, azi am trimis înlocuitori, o să suplimentăm cu oameni de la Spitalul Județean. E vorba de aceste combinezoane în care oamenii trebuie să stea ore întregi, există risc și de deshidratare, nu se pot duce la toaletă,  trebuie să ne gândim și la persoanele care se duc să îngrijească bătrânii acolo”, a mai spus prefectul de Galați.

La Galați, ultimele date arată că 133 de persoane sunt infectate cu coronavirus.  În izolare la domiciliu sunt 715 persoane iar în carantină instituționalizată se află 716 oameni. De departe, cea mai gravă situație din acest județ dar și din regiune este la căminul de bătrâni Sfântul Ilie, acolo unde coronavirusul a intrat în cea mai vulnberabilă categorie: bătrânii cu afecțiuni medicale.

Virusul a fost contractat de bătrânii din centru de la cea care deține afacerea. Femeia s-a îmbolnăvit la rândul ei de la soțul care a călătorit în Turcia de unde a revenit fără a sta în izolare la domiciliu, pentru că la acel moment această țară nu era considerată zonă de risc.

Soțul femeii care deține azilul a murit din cauza coronavirusului. Decesul său a fost urmat de alte două în rândul bătrânilor din centru și de îmbolnăvirea altor persoane, atât din rândul celor asistate, cât și al angajaților.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea