Agenția Europeană a Medicamentului recomandă aprobarea vaccinului Pfizer/BioNTech adaptat împotriva variantelor BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron

Într-un comunicat de presă, Agenția Europeană a Medicamentului anunță faptul că recomandă autorizarea variantei adaptată a vaccinului împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron, realizat de companiile Pfizer/BioNTech.

Denumit Comirnaty, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech a fost adaptat astfel încât să poată neutraliza subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron.

Serul este recomandat persoanelor peste 12 ani care au fost vaccinate în trecut împotirva COVID-19. Acest vaccin reprezintă varianta adaptată a primului ser ce utilizează tehnologia ARN mesager.

În decizia de a recomanda autorizarea variantei adaptate a vaccinului, experții din cadrul Agenției Europene a Medicamentului au luat în considerare toate informațiile cu privire la vaccinul Comirnaty și variantele sale adaptate, inclusiv recenta autorizare oferită variantei adaptate a serului, ce poate neutraliza subvarianta BA.1 a tulpinii Omicron.

Decizia a fost luată pe baza studiilor clinice efectuate, pe care experții Pfizer/BioNTech le-au realizat în momentul în care au început prepararea unui vaccin adaptat subvariantelor BA.4 și BA.5. În ceea ce privește reacțiile adverse, acestea nu diferă de cele provocate de vaccinul Comirnaty original, realizat pentru a neutraliza tulpina originală a virusului SARS-CoV-2.

Variantele adaptate ale vaccinului Pfizer/BioNTech funcționează ca și serul creat împotriva tulpinii originale. Ele pregătesc corpul să lupte împotriva bolii COVID-19. Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, așa cum a fost denumit serul adaptat, conține molecule deumite mRNA care au instrucțiuni de a acționa împotriva proteinei spike a tulpinii originiale și cea prezentă în subvariantele BA.4 și 5 ale tulpinii Omicron.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea