Alcoolul, risc major pentru sănătate. Inclusiv consumatorii ocazionali riscă această boală!

Chiar și în cantități mici, alcoolul poate fi dăunător creierului. Cel mai mare pericol îl reprezintă apariția demenței, boală care, potrivit unui studiu, se poate manifesta și la persoanele care consumă alcool ocazional.

Consumul de alcool este responsabil de apariția a numeroase afecțiuni digestive, hepatice sau cardiace. De asemenea, consumul de alcool este considerat un factor favorizant care conduce la apariția tuberculozei. Un studiu recent realizat de oamenii de știință ai University College London și publicat în revista medicala JAMA Network Open, arată că, deși e consumat ocazional, alcoolul poate produce apariția demenței.

Cercetarea a avut la bază o serie de alte 7 studii desfășurate în Marea Britanie, Franța, Suedia și Finlanda, la care au participat peste 100.000 de persoane. Aceste studii au încercat să descopere dacă, într-adevăr, consumul de alcool reprezintă un factor de risc în apariția demenței. Fiecare dintre voluntarii participanți au răspuns unui chestionar referitor la cât de mult consumă băuturi alcoolice într-o perioadă de timp, fiind clasificați în două categorii: cea a băutorilor înrăiți și ce a consumatorilor ocazionali.

Aproximativ 10,4% dintre participanții la studiu au raportat că și-au pierdut cunoștința după o sesiune de băut în ultimul an. Ceea ce i-a îngrijorat pe oamenii de știință a fost faptul că în acest procent au fost incluși și voluntarii care au consumat alcool cu moderație. Această categorie de consumatori este expusă unui risc de 16% de a dezvolta demență, în timp ce consumatorii înrăiți prezintă riscuri de peste 22%, este concluzia studiului.

„Descoperirile noastre sugerează că cei care beau până ajung în stadiul de inconștiență prezintă un risc crescut de demență, chiar dacă sunt consumatori ocazionali sau băutori frecvenți“, susține dr Mika Kivimäki de la University College London (UCL), unul dintre autorii studiului, citat de Daily Mail.

Conform datelor statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății, peste 1 milion de oameni se confruntă anual cu probleme grave de sănătate din cauza consumului de alcool.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes