Alimente congelate care pot fi mai sănătoase decât cele proaspete. Sfaturi oferite din partea nutriționiștilor

Experții în nutriție demontează miturile referitoare la calitatea alimentelor congelate. Unele dintre ele pot fi mai benefice pentru organism decât cele proasptete. Mai mult, consumul alimentelor congeltate poate ajuta la reducerea risipei alimentare.

Încercarea de a menține o dietă sănătoasă nu este întotdeauna ușoară, mai ales dacă nu ai timp să mergi regulat la supermarket și să îți refaci proviziile de fructe, legume și surse de proteine sănătoase de care organismul tău are nevoie.

Alimentele proaspete cumpărate în cantități prea mari poate duce la aruncarea lor în coșul de gunoi dacă nu le utilizezi înainte să se deterioreze, ceea ce nu doar contribuie la risipa alimentară, ci poate fi și o pierdere uriașă de bani. Iar acest aspect nu e tocmai plăcut având în vedere faptul că prețurile alimentelor s-au majorat semnificativ în ultima perioadă.

Nutriționiștii susțin faptul că există unele alimente congelate care pot fi mai bune pentru organsim, decât cele proaspete. Astfel, scapi de risipa alimentară și poți depozita în congelator produse pe care le poți mânca atunci când ai nevoie de ele.

Nutriționistul britanic Rhiannon Lambert susține că multe alimente își păstrează valoarea nutritivă după ce au fost congelate și consideră că nu este o problemă să alegi produsele congelate în locul celor proaspete. „Alimentele congelate, cum ar fi fructele și legumele, peștele și carnea, chiar și pâinea fortificată cu vitamine și minerale, sunt la fel de nutritive precum proaspete. Produsele congelate au, uneori, prețuri mai mici decât majoritatea produselor proaspete, așa că acestea sunt o opțiune excelentă dacă vrei să economisești bani” susține experta.

Pe lista alimentelor congelate sănătoase și ieftine, experta în nutriție a adăugat mazărea congelată, pe care mulți dintre noi o avem deja în congelatoare. Se dezgheață rapid și este ușor de pregătit. Mazărea conține fibre, antioxidanți și vitamine, așa că nu ar trebui să ezitați să adăugați o mână plină într-un preparat de orez sau chiar să o serviți alături de friptura de prânz.

Broccoli în varianta congelată este, de asemenea, o alternativă excelentă la produsele proaspete, potrivit lui Rihannon, deoarece leguma nu își pierde nutrienții atunci când este congelată. Broccoli scos de la congelator susține sănătatea intestinului, a creierului și a sistemului imunitar ca atunci când este preparat proaspăt.

Un alt produs pe care îl poți păstra în congelator pentru momentele în care ai nevoie este usturoiul tocat. Este mai ieftin decât cel proaspăt și elimină și dificultatea de a curăța sau toca fiecare cățel. Chiar și când este congelat, poți continua să beneficiezi de proprietățile usturoiului tocat în preparatele tale, deoarece ingredientul său activ principal, allicina, poate susține sistemul imunitar în lupta împotriva virusurilor.

Fructele congelate pot fi o alternativă pentru persoanele care țin dietă. Fructele de pădure, de exemplu, își păstrează mulți dintre antioxidanții lor chiar și atunci când sunt puse în congelator. Cumpărarea de fructe de pădure proaspete înseamnă utilizarea întregului pachet în câteva zile, deoarece acestea se mucegăiesc rapid, dar cumpărarea celor congelate le va face să dureze mult mai mult.

De asemenea, peștele congelat este la fel de eficient precum cel proaspăt și mult mai accesibil ca preț. Procesul de congelare nu va diminua valoarea sa nutritivă și vei putea totuși beneficia de acizii grași omega-3, vitamina D și vitamina B2 pe care le conține.

SURSA

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea