Ambulanțele abia mai fac față solicitărilor în Capitală! Numărul cazurilor, aproape dublu față de perioada dinaintea pandemiei

Explozia numărului de cazuri de COVID-19 se resimte și la nivelul serviciilor de ambulanță din țară, care abia mai reușesc să facă față solicitărilor. Pe lângă urgențele obișnuite, salvările sunt solicitate să preia și pacienții testați pozitiv pentru noul coronavirus, iar în unele cazuri ambulanțierii nu mai prididesc să-și îndeplinească sarcinile.

La Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, în ultima perioadă numărul de solicitări a crescut cu circa 40%.

Managerul SABIF, Alis Grasu, a dezvăluit, la Medika TV, că în ultimele zile au venit solicitări din București și Ilfov și de la 500 – 700 de persoane care au primit un test pozitiv. Dacă media obișnuită a solicitărilor, înainte de pandemie, era de circa 1100 de cazuri în 24 de ore, s-a ajuns ca în ultimele zile să se ajungă și la 2000 de solicitări.

Tocmai de aceea s-a ajuns și la situații în care unii pacienți au fost preluați cu microbuzele ISUBIF. Managerul de la Ambulanța București – Ilfov a precizat că s-a procedat astfel doar în cazurile persoanelor asimptomatice sau cu simptome ușoare, care trebuiau să ajungă la spital pentru evaluare.

Persoanele asimptomatice sau cu simptomatologie minoră sunt duse la spital pentru evaluare, conform legislației în vigoare. Numărul lor fiind foarte mare și neavând simptome ori având simptome foarte ușoare, ei pot fi transportați, nereprezentând urgențe, chiar și câte 5-7. Au fost și situații când microbuzele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au transportat și peste 8 persoane, pentru a fi duse la evaluare și a face față acestor solicitări, astfel încât toate persoanele depistate pozitiv să poată fi evaluate”, a declarat, la Medika TV, managerul SABIF, Alis Grasu.

Aceasta a mai spus că este o soluție de compromis găsită de autorități tocmai în încercarea de a rezolva toate urgențele, care nu implică riscuri pentru persoanele transportate la spital.

Un pericol nu este, pentru că toți pacienții poartă mască, iar timpul de transport este foarte scurt. Facem eforturi, cu resursele pe care le avem, să răspundem tuturor solicitărilor”, a mai precizat Alis Grasu.

Numai în primele două săptămâni ale acestei luni, peste 24.500 de persoane din București și județul Ilfov au solicitat ambulanța și au primit ajutor specializat de la echipajele SABIF.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea