ANALIZĂ ÎNGRIJORĂTOARE: La Iași, 2 din 3 pacienți infectați în ultimele zile au adus virusul acasă de la mare sau de la munte

Ziarul de Iași publică în ediția de astăzi o analiză îngrijorătoare cu privire la situația din acest județ, care relevă că majoritatea cazurilor noi de COVID-19 au apărut în urma concediilor de odihnă. 15 din 25 de cazuri noi sunt ale unor persoane care au fost la mare sau, în situații mai rare, în stațiuni de munte aglomerate. Așa se face că familii întregi au fost testate pozitiv și au ajuns în spital.

 “Cel puţin 15 din o medie de 25 de pacienţi declaraţi pozitivi în urma testării au fost pe litoral sau în judeţe precum Prahova, Dâmboviţa, sau chiar Galaţi, deci din zone turistice. Întrebaţi fiind unde şi-au petrecut ultimele zile, răspunsul era unul standard: ne-am dus cu familia, am purtat mască. Eu sunt de acord cu asta, dar la terase, se ştie, nu se poartă masca. Şi nici în unităţile respective nu ştii dacă se respectă sau nu măsurile de igienizare după plecarea celor care consumă acolo. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au spus că au stat la cort. Da, au stat la cort cu familia, oarecum mai departe de aglomeraţia staţiunii, dar tot au ajuns la un moment dat la o terasă sau o zonă cu mulţi oameni. Un alt răspuns primit e că nu am purtat mască între localităţi pentru că eram în maşină cu familia. Dar a coborât la Peco, să alimenteze sau să cumpere ceva de la o tonetă dintr-o localitate. Ceea ce nu se înţelege, sau poate că nu se cunoaşte, este faptul că se consideră contact direct dacă stai mai mult de 15 minute fără mască în preajma unei persoane pozitive”, a declarat o sursă din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, dr. Carmen Dorobăţ, atrage din nou atenția că oamenii trebuie să respecte măsurile de protecție: să poarte mască, să își dezinfecteze mâinile cât mai des și să evite aglomerările.

“Fiecare dintre noi trebuie să înţelegem că facem acest lucru pentru a ne proteja pe noi şi pe cei dragi nouă. Ştim că e vară, că vrem să mergem în concedii, dar trebuie să purtăm mască, să respectăm regulile de igienă. Spitalele sunt aglemerate în această perioadă, iar cadrele medicale au şi ele nevoie de odihnă, după atâtea luni”a declarat  dr. Carmen Dorobăţ.

Mai multe despre situația din județul Iași puteți citi AICI.

Tags: , , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea