Anchetă la o clinică privată din Capitală. 300 de cornee pentru transplant, aduse ilegal din Italia. Poziția Ministerului Sănătății

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au efectuat vineri percheziții la sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată de trafic de organe. Potrivit cercetărilor, reprezentanții clinicii au introdus ilegal în România aproximativ 300 de cornee folosite pentru transplant.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus la data de 22.08.2022 efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019 – 2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale” se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Reacția Ministerului Sănătății

Oficialii Ministerului Sănătății au transmis faptul că Agenția Națională de Transplant și-a îndeplinit sarcinile corespunzător în această cauză. „Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări: Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare” precizează Ministerul Sănătății.

Surse judiciare arată faptul că ancheta a pornit în urma uneie sesizări din oficiu, fără a fi depuse plângeri din partea pacienților clinicii.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes