Apelul Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România: “Mergi la medic!” Cifrele care stârnesc îngrijorarea

Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a dat publicității o statistică de-a dreptul îngrijorătoare cu privire la situația cronicilor, care de teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus, nu au mai mers la medic.

Potrivit COPAC, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta și pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis. COPAC citează o cercetare realizată online în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare.

Potrivit acesteia, 96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare care au luat parte la cercetare se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital – 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% și mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect îngrijorător care reiese din cercetare este că vârsta persoanelor cu probleme cardiovasculare grave, precum infarctul sau insuficiența cardiacă, a scăzut. Astfel, 25% dintre participanții la cercetarea online au fost persoane active, cu vârste între 45-55 ani.

Dintre respondenți, 47% au spus că au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.

“Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!” a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

COPAC îndeamnă pacienții și populația să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes