Arcturus, noua mutație a SARS-CoV-2 care stârnește îngrijorarea specialiștilor

O nouă mutație a virsului SARS-CoV-2, denumită Artcutus, produce îngrijorare printre specialiștii în sănătate publică. Această subvariantă face deja ravagii în India și Rusia.

Ultima mutație a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, derivă din Omicron și este la fel de infecțioasă. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății supraveghează acum noua subvariantă, denumită Arcturus.

Se pare că Arcturus se află în circulație de câteva luni, potrivit experților OMS. „Provoacă o mutație suplimentară în proteina Spike, având o infecțiozitate crescută și o patogenitate ridicată” explică dr. Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic al OMS.

India este cea mai afectată țară de această subvariantă, în ultimele săptămâni confruntându-se cu un val de infecții. În mai multe spitale a fost instituit cod roșu, iar o parte din statele indiene au reintrodus obligativitatea purtării măștilor de protecție în soațiile publice. Vestea bună a OMS este faptul că gravitatea bolii produsă de Arcturus nu este ridicată.

Nu doar India se confruntă cu un nou val de infectări, ci și Marea Britanie. În ultima lună au fost depistate 50 de cazuri de boală COVID-19, produse de Arcturus.

Opiniile specialiștilor din România

Expertul în sănătate publică român Octavian Jurma atrage atenția că Arcturus este „capabilă să disloce orice subvariantă care o precede”. Acesta a atras atenția că în perioada următoare noua subvarianta „va deveni dominantă în România. Este bine să luăm în serios avertismentele legate de XBB.1.16 Arcturus, care este acum recunoscută și de OMS ca subvariantă pe care trebuie să o urmărim”

Potrivit ultimelor date oficiale, în România, în intervalul 10-16 aprilie 2023 au fost înregistrate 4.201 cazuri noi de coronavirus, cu 1.865 de cazuri mai puțin decât săptămâna anterioară și 40 de decese.

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea