Asociațiile medicilor stomatologi atrag atenția asupra sănătății orale a românilor 

Asociațiile profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenția cu privire la faptul că sănătatea orală nu este o prioritate pentru români. Anul trecut, unul din cinci cetățeni nu a fost la dentist pentru consultații de specialitate. 

Medicii stomatologi susțin faptul că există o imensă discrepanță între serviciile stomatologice acordate în mediul urban și cel rural. Dacă la orașe există suficiente cabinete, în satele românești astfel de servicii medicale nu pot fi oferite. 

„Situaţia la nivel naţional nu este una cu care să ne mândrim. Avem în ţară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situaţia din mediul rural şi mediul urban este total diferită. Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni, în mediul rural procentul este de şapte ori mai mic. Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniţi din familii care nu au venituri materiale deosebite au o şansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilităţi.” Susțin reprezentanții Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER). 

Mai mult decât atât, stomatologia a devenit o specialitate medicală desfășurată mai mult în mediul privat. Anul trecut, arată cifrele specialiștilor, la nivel național, au fost identificate peste 8000 de firme care oferă servicii stomatologie, cu o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de lei. 

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea