Au dispărut cu adevărat 71 de medicamente din farmacii?

Unii medici şi reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi atrag atenţia că în urma corecţiilor de preţuri aprobate recent în CaNaMed la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, unele produse au început să lipsească din farmacii. Temerile acestora au fost exprimate în timpul emisiunii Medika Special de luni seară, moderată de Doru Gheorghiade. De exemplu dr. Eugenia Nica, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a explicat: “Am băut toate farmaciile de pe Şoseaua Berceni din Bucureşti şi un medicament căruia nu-i spun numele comercial nu a fost găsit în nici una dintre farmacii şi în nici una dintre concentraţii.


La acest medicament nu am nici un fel de corespondent. Probabil că s-a cerut şi s-a cumpărat tot.”
La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a opinat: “Unii pacienţi şi-au făcut stocuri. Noi când ne-am dus azi n-am mai găsit. Mai mult, legea interzice vânzarea pe piaţă a unui medicament dintre cele 71 de pe listă”.

Pe de altă parte dr. Adrian Ţincu, medic primar Terapie Intensivă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost de părere că indiferent dacă pe piaţă vor dispărea sau nu unele medicamente “Cred că s-a creat şi panică. De ce? Pentru că avem precedente precum criza vaccinurilor, criza imunoglobulinei. Acestea stau la baza acestei stări de teamă”.


Ministerul Sănătăţii a transmis, însă, într-un comunicat de presă pe 1 noiembrie că: “Informaţiile conform cărora pacienţii rămân fără tratament în urma dispariţiei a 71 de medicamente de pe piaţă reprezintă o temă falsă.”

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/2384546685133020/
Tags: ,

Ți-ar putea plăcea