Avertismentul doctorului Musta: “Paștele este exclusiv responsabilitatea noastră!” Ce ne așteaptă în această primăvară

După un an de pandemie, medicii constată că din ce în ce mai mulți oameni se relaxează și nu mai păstrează măsurile de siguranță sanitară. Acest lucru, coroborat cu faptul că specialiștii vorbesc despre transmiterea comunitară a tulpinii britanice a SARS-Cov2, despre care se știe deja că are un grad crescut de infecțiozitate, duce la riscul înregistrării a tot mai multe cazuri de infectare.

Autoritățile se pregătesc deja pentru al treilea val și pun la punct un plan pentru a nu fi prinse pe nepregătite.

În acest context, medicul infecționist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara vorbește despre faptul că România ar putea avea o primăvară dificilă. Practic, spune medicul specialist, de oameni depinde ce va urma, inclusiv de Paști, existând riscul ca și în timpul acestor sărbători să fie restricții, așa cum s-a întâmplat de Crăciun.

Dacă nu vom respecta regulile de prevenție și, foarte important, dacă se va refuza vaccinarea, Paștele ar putea fi compromis. Vă spun sincer, eu cred că acum Paștele este exclusiv responsabilitatea noastră. Dacă lucrurile merg așa, mă refer la creșterea infectărilor, mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim. Iar asta înseamnă că Paștele va fi, la fel ca și Crăciunul, unul în care familia extinsă nu se va putea vedea, măcar pentru a ne proteja unii pe ceilalți”, a declarat dr. Virgil Musta, citat de Opinia Timișoarei.

Pe de altă parte, medicul infecționist spune că în continuare sunt spitale pline, iar medicii sunt epuizați.

Sistemul este aglomerat la maximum. Tot ce pot să sper este să nu fim loviți de al treilea val al pandemiei, unul mai virulent decât cele precedente, având în vedere că vorbim despre tulpina britanică a virusului, una mult mai contagioasă. Și așa, deja, sistemul medical românesc este la limita superioară a aglomerării, sunt foarte multe cazuri, spitalele sunt pline, iar medicii și personalul medical este obosit.

Iar cauza creșterii este una evidentă: lumea nu mai respectă regulile ca înainte, ca acum un an, restricțiile sunt mult mai laxe. Lumea s-a obișnuit deja cu pericolul și uită că acest virus aduce multe cazuri grave, multe decese, drame reale si suferință extremă”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Timiș este singurul județ care în ultima vreme nu a ieșit din scenariul roșu, asta și pentru că este unul dintre județele țării în care se fac cele mai multe teste pentru depistarea noului coronavirus.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea