Avertismentul lui Raed Arafat: “Mă îngrijorează că nici în mijloacele de transport în comun nu se mai poartă mască”

Pe fondul relaxărilor, mulți români se comportă ca lși cum pandemia s-ar fi terminat, chiar dacă și țara noastră se apropie cu pași repezi de valul 4. Mulți oameni au renunțat să mai poarte masca de protecție, iar asta nu va face decât ca virusul să se răspândească și mai repede, a avertizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

”Mă îngrijorează cel mai mult că  în unele mijloace de transport în comun nu se mai poartă mască, vedem unii care nu mai poartă mască. Nimeni nu îndrăzneşte să le spună că regulile şi legea spune să porţi mască în spaţiile închise, inclusiv în transportul în comun. Acolo riscul este foarte mare. Şi inclusiv în  locurile de muncă, în birouri, trebuie respectată regula. Noi suntem pe regula că dacă sunt 10 în birou şi sunt toţi vaccinaţi, nu mai trebuie să poarte mască. Statele Unite revin şi spun că în spaţiile închise, chiar dacă eşti vaccinat trebuie să porţi mască”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Acesta a avertizat că situația pandemică e departe de a fi bună, chiar dacă oamenii percep altfel. Arafat a insistat pe avantajele vaccinării.

Noi am tot spus, am tot recomandat, atenţie mare la transmiterea virusului SARS-CoV-2, clar că lumea este într-o fază în care nu mai crede sau cel puţin crede că e OK situaţia. Noi vedem o creştere mare în Europa, vedem o creştere la noi, încă mai mică. Toate semnalele ştiinţifice arată că varianta Delta este mai uşor de transmis, dar persoanele vaccinate sunt mai protejate. Dacă se îmbolnăvesc, nu fac formă gravă a bolii, dar în acelaşi timp sunt studii care încă nu au concluzii finale, dar spun că este posibil ca severitatea şi ajungerea la spital şi la Terapie Intensivă este mai mare decât ce a fost în variantele anterioare. Asta ne face să concluzionăm că vaccinarea este o soluţie foarte bună şi respectarea măsurilor de sănătate publică este necesară mai departe”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea