Avertismentul lui Raed Arafat: “Trebuie să învățăm să trăim cu virusul”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că omenirea nu va scăpa prea curând de virusul SARS-CoV-2. De altfel, nu este primul specialist care avertizează cu privire la faptul că sfârșitul anului nu va aduce și sfârșitul pandemiei, chiar dacă până atunci va apărea un vaccin eficient. Prezent la o emisiune televizată, Raed Arafat a spus  că cel puțin până în vara anului 2021 vom trăi ”împreună” cu virusul și, de aceea, trebuie să respectăm regulile de protecție. 

Cred că cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care unii şi alţii încearcă să ne convingă să nu le respectăm. Dacă respectăm toate regulile şi renunţăm la anumite aspecte din viaţa noastră temporar fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieşim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adică spre primăvară-vară. Inclusiv preşedintele Franţei a transmis un mesaj că până în vară nu va fi uşor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente în care lucrurile să se agraveze, momente în care lucrurile să se stabilizeze, adică să mai avem diferite creşteri, scăderi. Totul depinde de noi şi dacă respectăm regulile şi ce măsuri, ce activităţi reluăm, cum le reluăm, sub ce formă le reluăm, putem să controlăm situaţia şi să nu ajungem la o situaţie foarte dramatică în care nu mai putem face faţă”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a mai spus că, pentru evitarea îmbolnăvirilor, ar trebui ca oamenii să nu petreacă anul acesta sărbătorile de iarnă la fel ca într-un an obișnuit.

 „Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus. Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul şi nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranţa că la anul să putem într-adevăr să revenim cât mai aproape de viaţa normală”, a mai spus șeful DSU.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea