AVERTISMENTUL OMS. A început bătălia pe vaccin, țările bogate și-au creat avantaje în aprovizionare

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, acuză că țările bogate încheie acorduri bilaterale cu producătorii de vaccinuri și, astfel, lasă țările sărace fără vaccinuri.

”Nicio țară nu este excepțională și nu ar trebui să sară coada și să își vaccineze toată populația în timp ce unele țări rămân fără vaccin.” a spus Ghebreyesus. Oficialul OMS a declarat că există o „problemă clară” în distribuirea vaccinurilor, iar ţările cu venituri mici şi medii nu primesc încă vaccinuri împotriva COVID-19.

”Țările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării” a adăugat aceeași sursă fără să facă nominalizări. Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech pentru 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul COVID-19 într-o măsură care ar oferi UE aproape jumătate din producţia globală a firmelor pentru 2021.

Directorul OMS le-a cerut țărilor bogate și producătorilor să renunțe la acordurile bilaterale și a îndemnat statele care au comandat în exces să cedeze dozele suplimentare programului COVAX care facilitează partajarea a vaccinului.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea