AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: Oamenii nu trebuie să uite de măsurile de protecție!

Scandalul politic iscat pe marginea prelungirii sau nu a stării de alertă în România nu îi lasă indiferenți pe specialiști, care, în cea mai mare parte, susțin toate măsurile impuse până acum de autorități. Asta cu atât mai mult cu cât toate măsurile au venit la recomandarea specialiștilor, care spun că pericolul pe care îl reprezintă noul coronavirus nu a trecut.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase la Spitalul Militar Central, a declarat la Medika TV că oamenii trebuie să respecte în continuare măsurile de igienă și protecție, chiar dacă acum, după relaxarea restricțiilor, au mai multă libertate de mișcare.

Populația a înțeles, în mare parte, că numai purtând mască de protecție în spațiile închise sau în cele publice, în care sunt mai multe persoane și respectând cu strictețe măsurile de igienă personală pot preveni o infectare cu noul coronavirus. Medicul infecționist a atras însă atenția că în continuare oamenii trebuie să procedeze la fel. Chiar dacă restricțiile nu au fost pe placul tuturor, acestea au salvat vieți și tocmai de aceea relaxarea nu trebuie să le schimbe comportamentul.

“Restricțiile au fost strategia care și-a dovedit eficiența în toate țările din lume care au aplicat acest tip de lockdown. Nu mai vorbim de restricții de acum înainte, am învățat în cele trei luni de până acum suficient de multe despre măsurile de protecție și cum să ne protejăm de această infecție. Un studiu recent făcut de englezi a arătat că restricțiile au dus la evitarea a peste 3 milioane de decese, iar asta e foarte important și contrabalansează toate neajunsurile economice, sociale sau de altă natură”, a spus lt.col.dr. Valeriu Gheorghiță.

Avertismentul medicului infecționist vine și în contextul în care numărul de noi cazuri de infecții cu SARS-CoV2 se menține ridicat în țara noastră. El crede că strategiile de testare în masă nu vor avea succesul scontat, pentru că oamenii se tem să se prezinte la medic pentru un diagnostic. Medicul a adăugat că, potrivit datelor preliminare, nivelul de imunizare a populației din România în fața noului coronavirus este extrem de scăzut, situându-se undeva în jurul a 2%. Asta înseamnă că doar 2 din 100 de oameni au imunitate pentru noul virus, un nivel extrem de mic, în comparație cu alte țări.

Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes