AVERTISMENTUL UNICEF: Peste 1,3 milioane de copii români sunt în risc de sărăcie accentuată, pe fondul pandemiei

Pandemia de COVID-19 i-a pus într-o situaţie şi mai vulnerabilă pe copiii deja dezavantajați şi pe familiile acestora, arată UNICEF. Potrivit unui comunicat al organizației, 35,8 % din cei 3,7 milioane de copii din România – adică peste 1,32 milioane – sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială.

UNICEF atenţionează că 400.000 de copii de vârstă şcolară din România nu merg la şcoală, iar peste 50.000 de copii sunt separaţi de familiile lor, în mare parte din cauza sărăciei, violenţei sau abandonului.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Boardul Copiilor din România şi UNICEF propun autorităţilor o serie de soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiei copiilor.

„Autorităţile sunt îndemnate să folosească criza COVID-19 ca o oportunitate pentru a rezolva problemele structurale cu care se confruntă copiii, care s-au agravat în timpul crizei. Un exemplu ar fi alocarea a 10% din fondurile structurale europene pentru proiecte dedicate copiilor şi utilizarea fondurilor structurale europene pentru servicii sociale integrate dintr-o singură sursă de finanţare şi nu într-o manieră competitivă”, arată UNICEF România, într-un comunicat de presă.

UNICEF recomandă, de asemenea,  includerea principiilor „copiii pe primul loc” şi „niciun copil lăsat în urmă” în toate strategiile, planurile naţionale şi programele care urmează să fie dezvoltate şi puse în aplicare.

Organizația ma spune că o măsură necesară este permanentizarea unui grup de coordonare la nivel ministerial pentru copii, sub conducerea premierului sau a vicepremierului, pentru o mai bună integrare a strategiilor şi programelor sectoriale, precum şi a politicilor la nivel naţional şi european.

Extinderea la nivel naţional a Pachetului Minim de Servicii, testat cu succes de UNICEF în 45 de comunităţi din judeţul Bacău, reprezintă o altă propunere. Fiecare comunitate ar beneficia astfel de un asistent medical comunitar, un asistent social şi un consilier şcolar”, mai transmite UNICEF.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea