Camerele de gardă, asaltate de pacienți neasigurați. Reacția medicilor, în direct, la Medika TV

În România există sute de persoane neasigurate care nu plătesc acea contribuție obligatorie de sănătate. Totuși ele beneficiază de servicii medicale la fel ca persoanele asigurate, prin simpla prezență la camerele de gardă ale spitalelor.

”Sunt foarte multe persoane care nu plătesc contribuţia pentru sănătate şi dacă ei nu plătesc atunci ştiu că singurul loc unde se pot adresa şi li se efectuează o examinare fără a plăti este un spital de urgenţă. Acest lucru nu este bun pentru sistemul de sănătate public, pentru că, în mod normal, ei ar trebui îndrumaţi, în primul rând, să îşi plătească contribuia aceea minimă la sănătate” susține dr. Mihaela Zaharia, chirurg plastician și unul dintre liderii formațiunii sindicale Federația Solidaritatea Sanitară

Contribuția la sănătate poate fi plătită individual, fără ca persoana care cotizează să fie angajată. Iar valoarea sa nu este ridicată.

„Nu este foarte mult, este în jur de 120 de lei pe lună. De multe ori sunt persoane care sunt prezente în camera de gardă şi noi chiar le explicăm: nu este o sumă atât de mare, puteţi să mergeţi la Casa de Sănătate să o plătiţi individual, nu e necesar să fie angajaţi undeva, o pot plăti în nume propriu, pe persoană fizică”, a mai spus. Mihaela Zaharia

 Mai mult decât atât, multe dintre persoanele neasigurare care vin la camerele de gardă ale spitalelor nu reprezintă o urgență medicală, dar nu pot fi refuzate de medici.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea