Campania de vaccinare se împotmolește la începutul etapei a doua! Se limitează numărul vaccinurilor care pot fi făcute zilnic (DOCUMENT)

Nici nu a început bine cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, că apar probleme. În afara celor deja cunoscute privind proasta funcționare a platformei informatice, s-a decis și limitarea numărului de vaccinuri care se pot face zilnic în țara noastră. Justificarea e că nu există suficiente vaccinuri, informație pe care, de altfel, Ministerul Sănătății a transmis-o încă din 15 ianuarie.

Un document intern, transmis de Ministerul Apărării Naționale direcțiilor de sănătate publică din țară, menționează că pentru o perioadă estimată de 3 săptămâni ritmul imunizărilor nu trebuie să depășească 16.800 de persoane zilnic. Tocmai de aceea, trebuie să se aibă în vedere limitarea numărului angajaților din domeniile esențiale care se vor vaccina în perioada următoare.

“Din numărul total de noi vaccinări la nivel național, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne le sunt alocate câte 5%, adică 1000 de doze de vaccin pe zi. Ministerul Apărării Naționale poate programa zilnic pentru vaccinare un număr maxim de 1000 de persoane eligibile pentru etapa a doua de vaccinare. Ministerul Afacerilor Interne poate programa zilnic pentru vaccinare un număr maxim de 1000 de persoane eligibile pentru etapa a doua de vaccinare ”, se arată în document.

De altfel, încă de vineri Ministerul Sănătății a transmis că numărul dozelor de vaccin este, momentan, insuficient.

Încă nu avem suficiente doze de vaccin pentru toți românii. De aceea este important ca în a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale. Avem mare încredere că medicii vor programa pentru vaccinare persoanele care chiar au nevoie.  Atunci când aceste reguli de prioritizare vor fi încălcate, situația va fi investigată urgent de Ministerul Sănătății”,  arăta, pe 15 ianuarie, Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, problemele cu platforma de programare la vaccinare au continuat și luni.

Platforma informatică pe care românii se pot programa în vederea vaccinării anti-COVID-19 e departe de a fi funcțională. După ce vineri, când s-a dat startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, aceasta s-a blocat, iar oamenii nu s-au putut înregistrat decât târziu, pentru că datele nu erau sincronizate, problemele au continuat să apară.

Luni dimineață platforma nu a fost funcțională, apoi a funcționat intermitent. STS, care se ocupă de platforma informatică, a transmis mai multe comunicate de-a lungul zilei, cu privire la erorile apărute, legate de sincronizarea datelor dintre Registrul Electronic Național pentru Vaccinări (RENV) și platforma de vaccinare.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea