Campania Medika TV. RAED ARAFAT: „Legea trebuie să permită suspendarea carnetului auto până la atestarea că persoana respectivă este curată de consumul de droguri”

Campania mediatică lansată cu puţin timp în urmă de Medika TV, privind găsirea unor modalităţi legale prin care consumatorii de droguri să nu mai poată conduce autovehicule pînă cînd nu demonstrează cu documente elaborate de o comisie de specialişti ce a stabilit că persoana respectivă nu mai ia stupefiante este susţinută, deja, de numeroase personalităţi publice.

Miercuri seară, la emisiunea Medika Special moderată de Doru Gheorghiade secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a explicat că este nevoie de modificarea legilor, astfel încît măsurile de depistare ale şoferilor care au consumat droguri să fie înăsprite: „Măsurile care se iau împotriva celor care consumă droguri la volan şi măsurile de prevenire după depistare poate că vor trebui înăsprite. În sensul că o persoană depistată cu consum de droguri să se asigure că nu mai conduce autovehiculul doar dacă persoana respectivă nu mai consumă droguri.

Pentru că acest consum de droguri nu este un lucru simplu. E mult mai greu decît consumul de alcool. Deci consumul de droguri şi condusul nu trebuie să fie combinate niciodată”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a mai spus, în acelaşi cadru, că e de părere că şoferilor depistaţi că au consumat droguri la volan ar trebui să li se suspende permisul de conducere pînă în momentul în care demonstrează că nu mai iau stupefiante prin documente elaborate de biologi: „Va trebui, la un moment dat, să ajungem acolo cu legea adică dacă te prinde că ai consumat şi îţi retrage carnetul, o lună, două sau trei şi să se demosntreze apoi că nu mai consumi droguri la volan, vedem că ucide ca şi alcoolul.

Numai că la droguri dependenţa este una foarte greu de combătut şi care creşte şi creşte şi trebuie să fim foarte atenţi cum combatem acest aspect. Părerea mea este că legea trebuie să permită suspendarea carnetului pînă la o atestare că persoana este curată de consumul de droguri pentru o perioadă de timp”. De aceeaşi părere au fost şi Dr. Radu Ţincu, medic primar la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Prezent în platoul Medika Special, Dr. Ţincu a declarat că e necesar ca înainte de a da examen pentru permisul de conducere ar trebui să treacă obligatoriu pe la un cabinet de toxicologie care să ateste că nu sunt consumatori de droguri aşa cum pentru dosarul medical de examen este nevoie să meargă la Oftalmologie, de exemplu.

Campania Medika TV a fost lansată după ce multiplele accidente auto au scos la iveală pericolul imens repezentat de şoferi care consumă droguri.   

Mai multe detalii în materialul video:

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/388340465421712/
Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes