Când ar putea ajunge în România primele doze de vaccin anti-COVID

Primele doze de vaccin anti-covid ar putea ajunge în țara noastră chiar în acest an, anunță coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Într-o intervenție la Digi 24, acesta a precizat că, cel mai probabil, vaccinul ar putea ajunge în România în a doua jumătate a lunii decembrie.

În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a declarat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță. Acesta a precizat că numărul de doze care va ajunge în România va fi suficient pentru imunizarea personalului medical și a persoanelor vulnerabile.

Pentru vaccinul Pfizer, în cazul căruia este nevoie de condiții speciale de păstrare, vor exista 6 centre regionale, care vor funcționa în 6 spitale militare.

În momentul de față avem tot ce ne trebuie. Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – și există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuția până la nivelul acestor centre regionale”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-covid.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea