Când ar putea ajunge în România vaccinul anti-covid

Primele doze de vaccin anti-covid ar fi trebuit să ajungă în România în luna decembrie, dar nu este exclus să apară mici întârzieri, după ce studiile clinice pe oameni au fost oprite de AstraZeneca, în urma îmbolnăvirii unuia dintre participanții la studiu.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că e posibil, totuși, să nu existe întârzieri, dat fiind că există cinci producători cu care Comisia Europeană a purtat discuții și a încheiat contracte pentru achiziția vaccinului.

“Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană, cu un posibil plus de încă 100 de milioane, să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele (…) Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur, vom şti şi noi şi-l vom găsi şi pe piaţa europeană“, a declarat ministrul Sănătăţii la Digi24.

Tătaru a mai spus că România a cerut Comisiei Europene doze pentru vaccinarea a 10.700.000 de persoane. Prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârste extreme și comorbidităţi, angajații din sectorul sanitar, precum şi personalul didactic.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea