Când ar trebui să ne îngrijorăm după ce ne-am vaccinat cu AstraZeneca. Efectele secundare, explicate de medici

Noile informații cu privire la legătura care ar exista între fenomenele trombotice și administrarea vaccinului AstraZeneca produc îngrijorare. Medicii explică ce fel de reacții ar trebui să ne aducă în cabinetele medicale.

Procesul de vaccinare anti-COVID-19 este dat peste cap de noile informații cu privire la reacțiile adverse rare produse de serul AstraZeneca. Medicii le recomandă pacienților să-și monitorizeze atent starea de sănătate și să ceară ajutorul specialiștilor dacă situația se înrăutățește.

Pacienților care sunt vaccinați cu AstraZeneca li se recomandă să urmărească efectele adverse, simptomele care pot să apară, să le compare cu alte situații pe care le-au avut înainte să vadă gradul pe o scală, dacă sunt mai grave, sunt mai ușoare”, a declarat dr. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate, la Medika TV.

Mai mult decât atât, a fost stabilită și o listă a efectelor adverse care ar trebui să ne trimită în cabinetele medicilor pentru consultații suplimentare.

Lista efectelor secundare pentru care EMA ne recomandă să fim atenți și să mergem la medic include o tulburare de respirație, cum ar fi că avem o dispnee, tulburările de tip migrenos, mai puternice decât cele pe care le aveam, pot să apară dureri abdominale. Umflarea picioarelor, crampele musculare, dacă la locul injectării apar pete și apar echimoze, apar acele vânătăi care sunt mai mari decât de obicei, care persistă mai mult, care se umflă și nu cedează. Pot să fie situații în care apar tulburări de coagulare la distanță de locul injectării, cum sunt aceste pete și echimoze. Pot să apară sângerări ale gingiilor și la nivelul nasului și trebuie să ne adresăm medicului pentru a vedea dacă sunt simptome secundare asociate vaccinării sau sunt doar coincidențe. Toate aceste situații, dacă sunt determinate din timp și se intervine prin specialiștii din zona hematologică, pot fi controlate, pot fi reversibile și se pot vindeca fără sechele”, a mai spus dr. Ioana Stăncel.

De asemenea, într-o altă intervenție la Medika TV, dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății a explicat care sunt persoanele expuse la fenomene trombotice, în urma vaccinării cu serul AstraZeneca. Detalii găsiți aici.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea