Când salvarea mai vine doar din Cer. Transportul aerian, singura soluție pentru pacienții critici din spitalele aglomerate

Lupta cu pandemia este tot mai grea pentru medicii români. Situația critică este în secțiile ATI, acolo unde se iau măsuri speciale pentru salvarea cât mai multor vieți.

În momentul de față, pentru a face loc pacienților aflați în stare critică, spitalele din București, de exemplu, au transformat camerele de gardă în secții de ATI. „În ultima săptămână cred că în toate spitalele bucureștene secțiile de ATI s-au extins în camere de gardă. Am trimis acolo aparatură, iar colegi de-ai mei au coborât în camera de gardă pentru a putea să gestioneze acești pacienți cu coronavirus”, a explicat situația dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, în direct la Medika TV.

O altă soluție adoptată o reprezintă transferul cu ajutorul aeronavelor către alte unități medicale. Măsura luată cu scopul de a degreva secțiile ATI ale spitalelor din Capitală este deseori refuzată de pacienți. „Mulți aparținători sunt sceptici cu privire la transfer. Oamenii se întreabă dacă vor deceda acolo ce vor face? Cum îl vor aduce înapoi? Este o muncă de convingere. Am avut mulți pacienți care, fiind într-o stare ceva mai bună, au refuzat transferul în țară. Pentru că s-au gândit cine va avea grijă de ei acolo, cine îi va externa. Sunt oameni asistați social”, a mai spus dr. Radu Țincu.

De asemenea, specialiștii consideră că transferul către alte unități medicale este o soluție temporară, până când și secțiile celorlalte spitale se vor aglomera. „Acest tip de transport nu reprezintă o soluție la infinit, pentru că și acele spitale se vor umple, au și ele tot pandemie. Mai mult, acești pacienți nu se califică pentru a fi transportabili pentru că sunt într-o stare atât de gravă, încât necesită stabilizare la fața locului, care poate să dureze câteva ore sau chiar mai mult, și abia când sunt stabilizați să fie transferați”, a mai spus dr. Radu Țincu.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în momentul de față în România sunt internați în secțiile ATI 1205 pacienți.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea