CARE E TEMPERATURA NORMALĂ? Factori ce pot influența temperatura corpului uman

Într-o perioadă în care măsurarea temperaturii la supermarket sau la intrarea în instituțiile publice a devenit un subiect controversat, mulți oameni sunt derutați de valorile indicate de termoscanere.

Tocmai de aceea, e bine de știut că temperatura corporală poate varia în funcție de mai multe aspecte: vârstă, sex, momentul zilei, factori de climă, nivelul de activitate sau, în cazul femeilor, de perioadele de ovulație.

Pe categorii de vârstă, o temperatură normală este cuprinsă, în cazul sugarilor și copiilor,  între 36,6 grade şi 37,2 grade Celsius. La adulți, temperatura normală se încadrează între valorile 36,1 grade şi 37,3 grade Celsius, iar la persoane cu vârsta peste 65 de ani – sub 36,2 grade Celsius.

Un amplu studiu realizat în urmă cu aproape 30 de ani a arătat că temperatura corporală normală se poate încadra între 37,2 şi 37.7 grade Celsius, în funcție de momentul zilei, dar și că e mai crescută în timpul verii, mai ales după-amiaza și seara.

Asta înseamnă că o temperatură de peste 37.3 grade nu trebuie să alarmeze pe nimeni, dacă se ține cont de toți acești factori.

Inclusiv unele alimente pot determina o creștere a temperaturii, cum ar fi ardeiul iute, ceapa, usturoiul sau cartofii. La fel, și consumul de alcool poate crește temperatura.

Febra poate să apară și în cazul lipsei de odihnă, stres-ului ori alergiilor.

Totuși, dacă temperatura crescută persistă mai mult de 3 zile trebuie să apelăm la un medic. Vizita la medic trebuie să vină și mai repede în cazul în care febra este însoțită și de alte simptome, în funcție de care specialistul poate pune un diagnostic.  

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea