CARE ESTE ADEVĂRUL? OMS, susținută de experți: coronavirusul continuă să circule prin Italia și nu s-a schimbat prea mult

Declarația recentă a unui renumit medic italian, care spunea că în Italia virusul nu mai există din punct de vedere clinic, a stârnit un val de reacții, la cel mai înalt nivel. Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi o serie de alţi oameni de ştiinţă susțin că nu există dovezi în sprijinul afirmațiilor profesorului Alberto Zangrillo, şeful serviciului de Terapie intensivă din cadrul Spitalului San Raffaele din Lombardia, care a dus greul epidemiei de COVID-19 din Italia.


„În realitate, virusul nu mai există din punct de vedere clinic în Italia”, a declarat Alberto Zangrillo, șeful Spitalului San Raffaele din Milano. „Mostrele prelevate în ultimele 10 zile au arătat o încărcătură virală care, din punct de vedere cantitativ, a fost aproape zero în comparație cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două luni”, a spus Zangrillo pentru televiziunea RAI.

Dr. Zangrillo a spus, totodată, că unii experți sunt prea alarmiști cu privire la perspectiva unui al doilea val de infecții, iar politicienii trebuie să țină seama de noua realitate. „Trebuie să revenim la a fi o țară normală”, a spus el.

Dar, epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove, precum şi alţi experţi în virusuri şi boli infecţioase, au subliniat că afirmaţiile lui Zangrillo nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice. Nu există date care să arate că noul coronavirus s-a schimbat semnificativ.
“În ceea ce priveşte transmisibilitatea, aceasta nu s-a schimbat şi nici din punct de vedere al gravităţii nu s-a schimbat”, a declarat Van Kerkhove, citat de presa internațională.

Toate aceste dezbateri vin la șase luni de la apariția primului focar de coronavirus, în provincia chineza Wuhan. În tot acest timp, nu s-a descoperit nici un vaccin anticovid, dar sunt în curs de desfășurare sute de studii clinice, în țări din lumea întreagă. Circa 40 de studii se află într-un stadiu destul de avansat, ajungând în faza testării la om.
Chiar și așa, nu se știe când omenirea va dispune de un vaccin împotriva noului coronavirus.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea