Câte cazuri de infectare cu tulpini mutante au fost identificate până acum în România. Anunțul Institutului Național de Sănătate Publică

Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că până pe data de 2 mai în țara noastră au fost confirmate 1.128 de cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului. Cele mai multe, respectiv 1.114 cazuri, au indicat prezența tulpinii britanice.

În total s-au făcut 1.690 de secvențieri, rata de confirmare a prezenței unei tulpini noi fiind de 67%.

”Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, respectv 1.114 varianta britanică, 5 varianta sud-africană şi 9 varianta braziliană. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în mun. Bucureşti, a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, se arată într-o analiză publicată astăzi de INSP.

Acestor cazuri li se adaugă și alte 8, în care a fost identificată tulpina indiană, alta decât cea responsabilă pentru criza sanitară din India.

Tags: , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea