Câte operații de transplant s-au făcut în România, până în acest moment? Cifrele, explicate în direct la Medika TV

De la începutul anului și până în prezent, în România s-au realizat 63 de operații de prelevări ale organelor pentru transplant. Cifra este similară cu cea a operațiilor de acest tip desfășurate în țara noastră, pe parcursul anului trecut.

Situația operațiilor de prelevări de organe, necesare transplanturilor, a fost prezentată în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, prezentată se Eugenia Foarfecă, de către dr. Genady Vatachi, directorul interimar al Agenției Naționale de Transplant. „Anul acesta, faţă de anul trecut, stăm aproape la fel. Până în momentul de faţă sunt 63 de prelevări efectuate şi alţi 63 de donatori potenţiali. Din diverse motive, o mare parte din donatorii care sunt identificaţi că pot dona organele nu ajung până la prelevare. Dintre motive sunt refuzul familiei, motive medicale, motive care ţin tehnic de donatori, inclusiv colegii de la Medicina Legală pot să nu fie de acord deoarece pot perturba autopsia în caz medico-legal, sunt foarte multe motive”, a explicat medicul.

În ceea ce privește importanța donării, directorul interimar al Agenției Naționale de Transplant a reiterat ideea că oamenii ar trebui să fie mult mai bine informați cu privire la acest gest. „Numărul donatorilor totdeauna poate fi mai mare. Totdeauna vorbim de o penurie de organe, de o penurie de donatori. (…) În ceea ce priveşte donarea, este bine ca oamenii să fie informaţi de această situaţie şi de această posibilitate înainte de a se ajunge la momentele acele triste şi tragice” a mai spus dr. Genady Vatachi.

Mai mult decât atât, în momentul de față, România are încheiate acorduri de colaborare în domeniul transplantului de organe cu state precum Republica Moldova și Bulgaria, urmând să încheie parteneriate și cu alte țări precum Macedonia de Nord și Slovenia.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea