CE NE PROTEJEAZĂ MAI BINE DE INFECȚIA CU SARS-CoV-2? Oamenii de știință au aflat răspunsul după ce au testat 14 tipuri de măști

Pe lângă grija pentru vaccin sau tratamente eficiente împotriva SARS-CoV-2, oamenii de știință încearcă să afle și care dintre materialele de protecție recomandate sunt cele mai bune.

Cercetătorii Universității Duke din Carolina de Nord au testat 14 dispozitive pe care le folosesc oamenii pentru a se proteja de infecția cu SARS-CoV-2. Este vorba despre măști chirurgicale, eșarfe sau batiste. Apoi aceștia au comparat modul în care se răspândesc particulele expirate de fiecare dintre persoanele care au purtat dispozitivele.

Cele mai ineficiente mijloace de protecție s-au dovedit a fi eșarfele, care cresc riscul de infectare cu până la 110%. „Am rămas surprinși să vedem că o simplă eșarfă poate transmite o aceeași cantitate de virus ca și o persoană care nu poartă nicio protecție”, susțin oamenii de știință, citați de Sky News.

De asemenea, bandanele s-au dovedit la fel de ineficiente. Cele mai eficiente s-au dovedit măștile de tip N95, fără valvă, pe care le folosesc medicii din prima linie a unităților medicale.

De asemenea, o protecție sigură și eficientă oferă și măștile chirurgicale simple, de culoare albastră. Chiar și măștile din bumbac, făcute în casă pot fi eficiente, sunt de părere cercetătorii americani.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea