Ce spun medicii Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din Capitală, după atacul cibernetic: S-au efectuat operațiunile curente, fără a raporta la Casa Națională de Asigurări de Sănătate 

Mai multe spitale din țară au fost afectate luni dimineață de un atac cibernetic, ce a vizat programul informatic al unităților medicale, Hipocrate. Printre spitalele care s-au confruntat cu această problemă s-a numărat și Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din Capitală. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Florin Bica, a explicat că după ce pericolul a trecut s-a lucrat numai offline, fără a fi făcute raportări către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

„În jurul orei 8.30 dimineaţa am aflat de acest atac. Am fost anunţaţi de către administratorii Hipocrate că au serverele atacate cibernetic şi automat am întrerupt conexiunea la internet a spitalului, rămânând să funcţionăm numai offline. S-au efectuat toate operaţiunile curente, condică de medicamente, internări, externări, dar în sistem intern, fără raportări la Casa de Asigurări. Toată informaţia a fost stocată în serverele spitalului”, a declarat Florin Bica, la Medika TV, luni seară.

Medicul a mai spus faptul că timpii de așteptare pentru pacienți au fost „nesemnificativi și că în zilele următoare activitatea se va desfășura offline, până la remedierea întregii situații. 

Reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică au anunțat faptul că a fost vorba despre un atac de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru spitale, fiind afectate 21 de unități medicale din țară și București. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes