Ce spune Ministerul Sănătății despre scandalul momentului: “Fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public”

O afirmație a ministrului demis al Sănătății, Vlad Voiculescu, a aruncat în aer sănătatea din România.

Voiculescu a spus, într-o conferință de presă, că a constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății, pentru a verifica dacă raportarea deceselor cauzate de COVID-19 a fost făcută așa cum trebuie, întrucât o consultare a platformelor de raportare a deceselor ar fi indicat o diferență de “câteva mii” de persoane decedate neraportate.

În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu, ministrul interimar al sănătății, a solicitat secretarilor de stat și secretarului general al ministerului documentul de constituire al acestui grup de lucru și un raport al activității desfășurate. Atât secretarii de stat cât și secretarul general au comunicat în scris că nu dețin vreun document de constituire al acestui grup de lucru. Singurele elemente concrete menționate în aceste răspunsuri scrise cu privire la eventualitatea existenței acestui grup de lucru sunt reprezentate de o intenție de constituire și o mențiune despre organizarea unui astfel de grup. În același timp este evocată și o eventuală întâlnire despre care se menționează că nu a avut loc. Declarațiile susținute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că domnia sa nu cunoaște legislația, atribuțiile ce revin funcției de ministru și procedurile administrative. În conformitate cu legislația în vigoare, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucțiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Mai mult, “Ministerul Sănătății solicită fostului ministrul Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament. Concret, decizia emisă de doamna Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, privind constituirea acestui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ. Totuși, deși acestea sunt prevederile legislației in vigoare, domnia sa emite un astfel de document. De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru sa fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidențial, ipoteză acreditată în spațiul public, în condițiile în care o astfel de abordare este în contradicție cu principiile transparenței și comunicării instituționale susținute de Ministerul Sănătății. Suplimentar, Premierul Florin Cîțu a dispus și verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministrul al Sănătății, precum și de secretarii de stat in ultimele patru luni”.

Potrivit unui comunicat ulterior, după verificarea registrelor existente la nivelul Ministerului Sănătății, s-a constatat că există o înregistrare a înființării grupului de lucru, dar aceasta este suspectă, existând suspiciunea că ar fi fost adăugată ulterior.

“Din consultarea registrului Intrare – Ieșire a corespondenței aferent cabinetului Doamnei Andreea Moldovan, reiese faptul că numărul de înregistrare nr. 578 din data 12.04.2021 este scris de două ori și fiecare mențiune are atribuit un document distinct, dintre care unul este atribuit deciziei mai sus menționate.

Menționăm că, registrul intrări – ieșiri este un carnet în care toate înregistrările, atât numerele de înregistrare cât și documentele aferente fiecărui număr de înregistrare sunt scrise în format letric, de mână, nu în format electronic”,  transmite Ministerul Sănătății

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea