CEL MAI MARE PERICOL PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ, CARE NE IA DOI ANI DIN VIAȚĂ! Nu este un virus!

Poluarea aerului reduce speranța de viață a fiecărui om de pe Pământ, fie că e vorba de bărbați, femei sau copii, cu aproape doi ani, potrivit datelor unui studiu, publicate de Science Alert, în care experții au spus că o calitate slabă a aerului este „cel mai mare risc pentru sănătatea umană”.

Indicele de calitate al vieții aerului (AQLI) a arătat că poluarea aerului va face în continuare ca miliarde de oameni de pe tot globul să trăiască mai puțin și mai prost, cu o stare de sănătate mai precară.

Indicele transformă poluarea aerului cu particule – în principal din arderea combustibililor fosili – în impactul său asupra sănătății umane.

Acesta a constatat că, în ciuda reducerilor semnificative ale particulelor din China – cândva una dintre țările cele mai poluate din lume – nivelul global de poluare a aerului a rămas stabil în ultimele două decenii.

În țări precum India și Bangladesh, poluarea aerului a fost atât de severă, încât acum a scurtat media de viață în unele zone cu aproape un deceniu.

Autorii cercetării au spus că aerul poluat pe care îl respiră mulți oameni constituie un risc mult mai mare pentru sănătate decât COVID-19.

Deși amenințarea coronavirusului este serioasă și merită atenția pe care o primește, tratarea cu mai multă seriozitate a problemei poluării aerului ar permite miliardelor de oameni să ducă vieți mai lungi și mai sănătoase, a spus Michael Greenstone, creatorul AQLI.

Aproape un sfert din populația globală trăiește în doar patru țări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate – Bangladesh, India, Nepal și Pakistan.

AQLI a descoperit că aceste populații își vor reduce durata de viață în medie cu cinci ani, după ce au fost expuse la niveluri de poluare cu 44 la sută mai mari decât acum 20 de ani.

Aproximativ 89% din cei 650 de milioane de oameni din regiune trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

În timp ce locuri precum Statele Unite, Europa și Japonia au reușit să îmbunătățească oarecum calitatea aerului, poluarea reduce, în medie, cu doi ani speranța de viață la nivel mondial.

S-a constatat că Bangladeshul are cea mai slabă calitate a aerului din orice țară și aproximativ 250 de milioane de locuitori ai statelor de nord din India vor pierde în medie opt ani de viață, dacă poluarea va fi controlată.

Mai multe studii au arătat că expunerea la poluarea aerului este de asemenea un factor de risc COVID-19, iar Greenstone a cerut guvernelor să acorde prioritate calității aerului după pandemie.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes