Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CECD) avertizează: cazuri de hepatită cu orginine necunoscută depistate în rândul copiilor

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CECD) informează cu privire la faptul că mai mulți copii din 5 state europene au fost diagnosticați cu hepatită, ale cărei origini sunt încă necunoscute.

Situația a intrat în atenția CECD după ce Ministerul Sănătății din Marea Britanie a raportat astfel de cazuri la începutul lunii aprilie a acestui an.

Pe data de 12 aprilie, în Marea Brianie au fost diagnosticați 61 de copii, cu vârte cuprinse între 2 și 5 ani. Toate cazurile prezentau simptomatologia unei infecții acute cu virus hepatic, având valori ale nivelului enzimelor ficatului foaete ridicate. În unele cazuri a fost nevoie de internare în cadrul centrelor specializate în terapia bolilor de ficat din Marea Britanie.

Ipoteza inițială a specialiștilor a fost că micuții au fost expuși la un patogen toxic, însă anchetele epidemiologice au arătat că niciunul dintre ei nu intrase în contact cu alimente sau băuturi alterate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se aşteaptă la noi cazuri în zilele următoare şi a raportat deja cel puţin cinci în Irlanda şi trei în Spania. De asemenea, cazuri similare au fost diagnosticate în Danemarca și Olanda.

. ”În urma cazurilor semnalate de hepatită acută de origine necunoscută de către Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie” la începutul lunii aprilie, ”au fost raportate cazuri suplimentare la copii în Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos şi în Spania”, a indicat agenţia europeană într-un comunicat de presă.

Nouă cazuri suspecte au fost identificate şi la copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 ani în Alabama, Statele Unite, potrivit ECDC. ”Investigaţiile continuă în toate ţările care raportează cazuri. În prezent, cauza exactă a hepatitei rămâne necunoscută”, notează ECDC, dar anchetatorii britanici ”consideră că o cauză infecţioasă este cea mai probabilă având în vedere caracteristicile clinice şi epidemiologice ale cazurilor”.

Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se aşteaptă la noi cazuri în zilele următoare şi a raportat deja cel puţin cinci în Irlanda şi trei în Spania. Contactată de AFP, ECDC nu a furnizat detalii privind numărul de cazuri pe ţară. Nu au fost raportate decese, dar unele cazuri din Marea Britanie au necesitat transplant de ficat. ”Investigaţiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D şi E în toate cazurile”, potrivit ECDC.

Regatul Unit a raportat iniţial la 5 aprilie, la OMS, 10 cazuri de hepatită severă în Scoţia, înainte de a raporta un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit organizaţiei ONU. Dintre cazurile din Marea Britanie, ”multe au prezentat semne de icter”. ”Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree şi vărsături în săptămânile precedente”, potrivit ECDC.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea