Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor confirmă: cazurile extrem de rare de inflamații cardiace la adolescenți au legătură cu vaccinurile

La nivel mondial au fost raportate câteva cazuri, extrem de rare, de inflamații cardiace înregistrate în rândul adolescenților, iar acum Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA confirmă că ar avea legătură cu vaccinurile Pfizer și Moderna.

Grupul tehnic de lucru pentru siguranţa vaccinurilor, care a cercetat cazurile, relevă într-un raport că riscul de miocardită sau pericardică în urma vaccinări cu vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager la adolescenţi şi adulţi tineri este mai ridicat după a doua doză şi la bărbaţi.

Totuși, persoanele cu inflamație cardiacă se recuperează bine, iar mesajul CDC este tranșant: beneficiile vaccinurilor sunt mult mai mari și importante decât riscurile, transmite CNN.

Potrivit sursei citate, cazurile de miocardită sau pericardită au fost în număr de circa 1200 la peste 300 de milioane de doze de vaccin administrate, ceea ce indică o incidență de 0,0004 cazuri la 100 de doze.

Problemele de inflamație cardiacă au apărut mai frecvente după administrarea cdelei de-a doua doze, mai precizează sursa citată. Astfel, s-au înregistrat 267 de raportări ale unor astfel de efecte după prima doză și 827 după a doua.

Reprezentanții Pfizer au transmis că rata de raportare a acestui efect advers nu este mai mare decât se așteptau, în timp ce Moderna a transmis că nu s-a putut identifica o asociere între vaccinul pe care îl produce și cazurile de inflamație cardiacă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes