Cine nu ar trebui să se vaccineze cu AstraZeneca. Medic: „Există persoane cu risc ridicat de tromboze”

Declarațiile unui oficial al Agenției Europene a Medicamentului cu privire la legătura dintre tromboze și vaccinul anti – COVID-19 produs de AstraZeneca au creat numeroase reacții în spațiul public. În așteptarea unor noi concluzii din partea instituției, medicii români recomandă pacienților care prezintă risc de apariție a trombozelor să fie precauți dacă vor să se vaccineze cu acest ser.

Mai multe categorii de pacienți trebuie să fie atenți atunci când merg la vaccinare, dacă au fost programați să se imunizeze cu serul produs de AstraZeneca. Aceștia prezintă riscuri ridicate de a dezvolta fenomene trombotice, sunt de părere specialiștii.

Reținerea mea ar fi față de acele persoane care au un risc crescut de tromboze. Pacienții cu afecțiuni oncologice de exemplu. Există specialiștii hematologi care pot da un astfel de diagnostic. De asemenea, femeile care utilizează mult timp metode contraceptive, pot să aibă un status procoagulant și un risc de apariție a trombozelor”, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în direct la Medika TV.

Pentru identificarea acestei categorii de pacienți, ar trebui realizată o anamneză mai elaborată, sunt de părere medicii.

Va trebui făcut un chestionar mai amplu cu detalii amănunțite, pentru a evita astfel de probleme. Sunt niște clarificări pe care și noi le așteptăm”, a mai spus dr. Andreea Moldovan, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea