Colegiul Medicilor, ofensivă împotriva medicilor care răspândesc teorii false despre pandemie. Va exista un mecanism rapid de suspendare din profesie

Confruntat cu numeroase presiuni pentru a lua poziție publică față de medicii care răspândesc suspiciuni și informații false privind pandemia, Colegiul Medicilor a decis să reacționeze. Anunțul a fost făcut duminică, la prânz, pe pagina de Facebook a CMR, și, potrivit acestuia, urmează să fie activat un ”mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei, de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică.”

Conducerea CMR, prin vocea președintelui Daniel Coriu, anunță că a analizat contextul actual și a decis să adopte o poziție fermă:

”Voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică.”

Conducerea CMR își explică și reacția venită după multe apeluri lansate în spațiul public prin care se cerea sancționarea unor astfel de comportamente din partea celor care poartă halate albe.

”Știu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum și cu siguranță aveți dreptate. Din păcate prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în legea 95/2007”

În acest context, este explicat faptul că va fi adoptat un mecanism rapid de aplicare a sancțiunii privind suspendarea exercitării profesiei.

”Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul “Pandemia nu există”, “Este o banală răceală”, “Prin vaccin ne cipează”, “Vaccinul ne omoară”. Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.  Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!” se mai arată în comunicarea Colegiului Medicilor din România.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes