CONCLUZIILE CERCETĂTORILOR SPANIOLI: SARS-CoV-2 prezent în Barcelona cu un an înainte de debutul pandemiei mondiale

O cercetare a Universității din Barcelona arată prezența COVID-19 în Catalonia cu un an înaintea primului caz confirmat în Spania și chiar înainte de debutul pandemiei. Studiul indică prezența SARS-CoV-2 în mai multe probe prelevate din apele uzate din Barcelona, în martie 2019.

Cercetarea este inclusă într-un proiect mai amplu dedicat noului coronavirus, care are drept scop detectarea acestuia în apele uzate pentru a facilitata adoptarea unor măsuri de prevenție timpurii. Rezultatele provin în urma analizei probelor care arată prezența virusului în apă, la 15 ianuarie 2020, dar și într-un eșantion, prelevat în martie 2019, chiar dacă într-o cantitate scăzută.

Deși Covid-19 este o boală respiratorie, s-a demonstrat că există cantități mari de genom al noului coronavirus în materiile fecale, care ajung ulterior la apele uzate. Acest lucru face ca studiul apelor uzate să fie un instrument potențial pentru avertizarea timpurie a circulației virusurilor în rândul populației.

Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să analizeze probele prelevate între ianuarie 2018 și decembrie 2019, iar în acel moment au detectat prezența genomului SARS-CoV-2 în probele din martie 2019.

Toate probele au fost negative, cu excepția celor din 12 martie 2019, unde nivelurile SARS-CoV-2 au fost foarte scăzute, dar în mod clar pozitive pentru PCR și folosind, de asemenea, două ținte diferite“, a explicat cercetătorul Albert Bosch, președintele Societății de Virusologie din Spania, în legătură cu acest studiu, citat de catalannews.com.

Omul de știință a mai precizat că Barcelona primește mulți vizitatori anual și a considerat descoperirea făcută „mai mult decât probabilă” și în alte părți ale lumii.

Între timp, ca urmare a situației epidemiologice din Spania, dar și a urma știrilor despre recentele focare Covid-19 în Catalonia, președintele Quim Torra a afirmat că guvernul său nu va ezita să pună în aplicare măsuri mai stricte în viitor, dacă este necesar.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea