Consultații în ambulatorii fără trimitere până pe 31 martie. Ce măsuri instituite pe fondul pandemiei se mai mențin

O serie de măsuri privind asistența medicală, care au fost instituite în contextul pandemiei, se menţin și în acest an, cel puțin până pe data de 31 martie, anunță într-un comunicat de presă Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate. Printre acestea, și excepţia de utilizare a cardului pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanţă.

O consultație la specialistul medicul specialist din ambulatoriu, de exemplu, nu trebuie validate cu cardul dacă are loc la distanță și nu e necesar nici bilet de trimitere de la medicul de familie.

În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile”, transmite CNAS.

Totodată, o serie de documente a căror valabilitate expiră în primul trimestru își mențin valabilitatea până pe 31 martie. Acestea sunt:  biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice,  recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate, deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor assistive, deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1 Alfa şi (**) Beta în Lista de medicamente compensate şi gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale“, se mai precizează în comunicatul Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes