Crește numărul bolnavilor de rujeolă în România, pe fondul vaccinării scăzute

Experții în sănătate publică atrag atenția cu privire la faptul că scăderea ratei de vaccinare crește incidența bolilor transmisibile. Un exemplu este rujeola, afecțiune ce poate fi prevenită prin imunizare, dar pentru că vaccinul specific acestei boli este refuzat, cazurile cresc exponențial.

Cel mai nou raport al Institutului Național de Sănătate Publică arată faptul că, de la începutul anului și până în prezent, în România au fost înregistrate 13 mii de cazuri de rujeolă și 14 decese, totul pe fondul imunizării scăzute.

Experții în sănătate publică susțin că pentru a scădea aceste cifre este nevoie de vaccinuri și de vaccinare.

„ Cred că trebuie să atragem din nou atenţia asupra beneficiilor vaccinării, necesităţii vaccinării şi siguranţei vaccinării pentru acele vaccinuri pentru care există schemă de vaccinare şi cred că trebuie să subliniem că România este într-o situaţie favorabilă faţă de multe alte state. Programul naţional de vaccinare acoperă marea majoritate a vaccinurilor, acoperă toate vaccinurile care sunt benefice, necesare, atât serul propriu-zis, cât şi administrarea prin medicii de familie”, a explicat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

Acoperirea vaccinală în România a suferi scăderi semnificative. Dacă în 1990, acoperirea vaccinală a țării noastre era de aproape 100%, acum nu depășete 80%, iar consecințele acestui fapt sunt tot mai vizibile și afectează tot mai mulți oameni.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea