CRISTINA DINU, MEMBRU ÎN COMISIA DE SĂNĂTATE A CAMEREI DEPUTAȚILOR: “Începerea şcolii riscă să aducă un nou val de infecţii în toată ţara”

Cristina Dinu, deputat PSD și membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaților, medic de profesie, critică în termeni duri modul în care pregătesc autoritățile începutul unui nou an școlar în contextul pandemiei. Parlamentarul se referă în primul rând la faptul că învățământul online e o necunoscută, în condițiile în care mulți elevi nu au tablete ori alte dispozitive electronice pentru a putea învăța. Cristina Dinu critică și criteriile pentru distribuirea tabletelor.

“Modul în care s-a decis distribuirea acestor tablete absolut necesare copiilor care vor învăţa online este total defectuos şi discriminatoriu. Astfel, în mod cu totul şi cu totul halucinant, nu se vor distribui tabletele gratuite dacă cineva din familie are un telefon cu acces la internet. Mai concret spus, dacă o familie cu mai mulţi copii are un telefon cu acces la internet, toţi copiii vor fi obligaţi să participe la cursurile online, pe acelaşi telefon şi, probabil, în acelaşi timp! Este limpede că doar unul dintre aceşti copii va avea acces la procesul educaţional, în timp ce toţi ceilalţi vor fi frustraţi şi lipsiţi de acest drept fundamental, garantat de Constituţie. Astfel de cazuri există în număr impresionant în ţară! Sunt familii cu peste zece copii, care dispun doar de un telefon mobil, şi acela fără conexiune la internet. În aceste condiţii, este cât se poate de clar că un procent însemnat din elevi, mai ales cei proveniţi din familii numeroase şi fără posibilităţi materiale, vor fi în incapacitate de a putea învăţa în regim online! Mai mult, tentativa de a arunca în sarcina directorilor de şcoli şi a autorităţilor locale responsabilitatea organizării începerii anului şcolar în condiţiile pandemiei, aşa cum face „guvernul meu”, reprezintă nu doar un act de laşitate deplorabilă, ci şi o acţiune iresponsabilă”,  a transmis deputatul PSD într-o declarație de presă.

În plus, parlamentarul consideră că în lipsa unui ghid detaliat , care să cuprindă măsuri clare, începerea școlii poate veni cu un val de infecții.

“În absenţa unui ghid oficial naţional detaliat, cu proceduri, criterii şi măsuri clare, uşor de înţeles şi de aplicat, începerea şcolii riscă să aducă un nou val de infecţii în toată ţara. Toată vara a fost pierdută de către guvernanţi fără să se ia deciziile minim necesare, precum deblocarea posturilor şi alocarea de resurse suplimentare, astfel încât să se angajeze nu doar cadre didactice şi personal auxiliar pentru curăţenie, dar să se şi amenajeze sălile de curs cu panouri protectoare pentru fiecare copil, să se achiziţioneze echipamente şi infrastructură pentru cursurile online etc..Toate acestea adâncesc haosul care s-a instalat în privinţa noului an şcolar. Orban, Anisie şi Iohannis nu sunt în stare nici acum să le spună elevilor, părinţilor şi profesorilor ce decizie finală au luat. În aceste condiţii, în acest moment dascălii, părinţii şi copiii nu ştiu în mod clar dacă învăţământul se va face online, parţial online sau dacă se va merge la şcoală, nu ştiu dacă vor avea acces la internet sau dacă cei cu posibilităţi materiale reduse vor primi tablete şi nici dacă părinţii vor putea sta acasă cu copiii pentru a-i supraveghea, în cazul în care nu se vor face cursuri în unităţile de învăţământ”,  se mai arată în declarația de presă, publicată pe site-ul Camerei Deputaților.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea