CRIZĂ DE VACCIN, LA ORIZONT. Românii nu găsesc ser antigripal în farmacii

Pe lângă multe alte medicamente care nu se găsesc în farmaciile din România, pacienții sesizează și lipsa vaccinului antigripal. Cu toate acestea, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din țara noastră dau asigurări că farmaciile ar urma să primească aproape 500 000 de doze, în următoarele zile și, o altă tranșă, mai târziu, în sezonul rece.

Dezbaterea pe tema vaccinului antigripal care lipsește de pe rafturile farmaciilor a avut loc, luni, la emisiunea Medika Special, în urma unor sesizări venite de la telespectaori. „Am întrebat în mai multe farmacii, dar mi s-a spus că nu există” se semnalează în unul dintre mesajele transmise redacției Medika TV. Situația a fost confirmată și de dr. Raluca Zoițanu, medic de familie și președinte al Federației Medicilor de Familie care a confirmat că pacienții reclamă lipsa vaccinului din farmacii.„Pacienții vin și ne întreabă pe noi dacă avem vaccin antigripal, pentru că în farmacii nu-l găsesc” a explicat dr. Raluca Zoițanu.

Oficialii Colegiului Farmaciștilor din România susțin însă că, de fapt, vaccinul există în depozite și că este o chestiune de zile până când va ajunge la raft. „În sistemul electronic de raportare al Ministerului Sănătății, se arată că, în cazul vaccinului destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an și 18 ani, există 98 de doze la nivel național. Știm, însă, că vor intra în următoarele zile și alte doze. Pentru celălalt vaccin, tot tetravalent, potrivit aceluiași sistem, există la nivel național 488 000 de doze” a explicat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

Lipsa de pe rafturile farmaciilor, în anumite momente, a vaccinului antigripal pare să fie generată de faptul că distribuția de la producător la depozite și, apoi, la farmacii se face în etape, dar și ca urmare a cererii foarte mari. Nimeni nu poate garanta, însă, că, anul acesta, oferta de vaccin antigripal va acoperi cererea și nu se va înregistra o criză. „Distibuția va fi pe etape și ni s-a promis că se va respecta calendarul de livrări. Este o relație comercială dintre distribuitori și farmacii.Farmaciile au făcut precomenzi încă din luna august, distribuitorii au făcut precomenzi de la începutul anului, dar solicitarea de vaccin gripal este mult mai mare în contextul pandemic actual” a mai spus Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

În privința vaccinului antigripal gratuit pentru categoriile vulnerabile, Ministerul Sănătății a precizat încă de la începutul lunii septembrie faptul că va achiziționa peste 3 milioane de doze care vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie, pentru a putea fi imunizate persoanele la risc, în baza Programului Național de vaccinare a populației.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes