Criză de vaccinuri pentru nou-născuți. Ce se întâmplă cu bebelușii

Vaccinurile obligatorii pentru nou-născuţi sunt fie epuizate, fie “în curs de epuizare” în țară. Este vorba despre vaccinul împotriva hepatitei B și de vaccinul BCG, împotriva tuberculozei, care se administrează bebelușilor în primele zile de la naștere.

Potrivit Digi 24, există județe unde vaccinurile s-au epuizat deja, iar Ministerul Sănătății a anunțat că acestea sunt în curs de achiziție.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că politica de achiziții trebuie schimbată, pentru a nu se mai ajunge în situații de risc pentru nou-născuți.

“Ne confruntăm de aproximativ 3 luni în multe județe din țară cu o lipsă de vaccin împotriva hepatitei de tip B și împotriva tuberculozei. Profilaxia împotriva hepatitei B este necesară în primele 24 de ore de la naștere. România face parte din țările endemice, unde hepatita B este foarte răspândită. Așa că protecția copilașului nou-născut este esențială. Țara noastră e endemică și pentru tuberculoză.

Faptul că există perioade când lipsește vaccinul produce riscul de îmbolnăvire a acestor copii extrem de fragili, abia născuți. Ministerul Sănătății spune că sunt în curs de achiziționare. Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză. Noi facem un apel serios, e o problemă semnalată și de alți colegi din țară. Există o schemă de vaccinare provizorie, de recuperare, dar aceasta va duce la o scădere a acoperirii vaccinale“, a spus la Digi 24 dr. Valeria Herdea, medic de familie.  

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea