CRIZĂ FĂRĂ PRECEDENT ÎN SPITALELE DIN IAȘI! Medicii operează “pe datorie”

Județul Iași se confruntă cu o criză de sânge fără precedent, consecințele fiind dramatice în spitale, unde oameni care au nevoie de sânge nu pot fi operați ori medicii sunt nevoiți să aleagă pe cine salvează.

Centrul de Transfuzii nu acoperă nici un sfert din cantitatea de sânge solicitată de spitalele din județ.

Directorul CRTS Iaşi, Lavinia Scripcaru, a declarat pentru Ziarul de Iași că situația este dramatică.

. „Lipsa donatorilor de sânge este din ce în ce mai acută. De fapt, nici nu mai putem vorbi de stocuri, pentru că abia dacă există câte o unitate de sânge din fiecare tip de componentă sangvină, pe diferitele grupe de sânge şi RH. În aceste condiţii, nu putem să onorăm decât o foarte mică parte din solicitările venite de la unităţile de transfuzii ale spitalelor. Deci, noi încercăm să suplimentăm ţinând legătura cu celelalte centre din judeţele care sunt în Regiunea deNord-Est, dar, din păcate, şi ei se confruntă cu aceleaşi probleme“, a spus Lavinia Scripcaru.  “ Ca să se înţeleagă situaţia, vă spun că, dacă noi, CRTS, la un anumit moment , avem 10 unităţi de sânge pe grupa A2 pozitiv, care de altfel este şi cea mai frecventă, solicitările la toate spitalele din Iaşi sunt undeva la 40 de unităţi. Deci aici suntem. E foarte grav”, a adăugat directorul CRTS Iași.

Probleme și mai mari sunt în privința grupelor rare de sânge, iar medicii ieșeni sunt nevoiți să aleagă cărui pacient îi administrează puținul sânge care se găsește.

“În momentul de faţă, de exemplu la grupa 0 RH negativ, nu avem nicio unitate de sânge. Este extrem de greu să obţinem nu numai aceste grupe rare, şi tragedia este că nevoia în spitale e pe toate grupele de sânge. Bineînţeles că şi medicii se confruntă cu o situaţie gravă, având în vedere că trebuie să decidă cărui pacient I se administrează acea unitate de sânge”, a mai spus Lavinia Scripcaru.

Situația este pusă pe teama oamenilor de a nu se infecta cu noul coronavirus, și pe seama concediilor.”Normal că în această perioadă oamenilor le este frică, se protejează mai mult. dar trebuie să aibă încredere, pentru că la noi se respectă toate regulile de protecţie impuse de pandemie. Şi trebuie să nu uite că un singur gest făcut benevol salvează trei vieţi. Noi îi rugăm să revină, pentru a fi de ajutor semenilor noştri”, a mai declarat Lavinia Scripcaru pentru sursa citată.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea