Criza medicamentelor îi condamnă la moarte pe pacienții cu scleroză multiplă. Situația explicată la Medika TV

Pacienții cu boli cronice se confruntă deja de o lună cu o criză fără precendent a medicamentelor de care au nevoie. Statul se află practic în imposibilitatea de a le oferi accesul la terapiile care îi țin în viață. Printre cei mai afectați bolnavi sunt și cei diagnosticați cu scleroză multiplă. 

În direct la Medika TV, în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Autoimune, a explicat ce efecte are asupra pacienților cu scleroză multiplă lipsa accesului la medicație. „Înseamnă  mai multe pusee de boală care se tratează în spital între 5 și 2 săptămâni. Avem internări de lungă durată, însemnă distrugerea nervilor și leziuni neurologice. Există riscul ca boala să avanseze și pacienții să ajungă în scaun cu rotile cu dizabilitate permanentă și o stare de degradare care poate duce la deces” a explicat Rozalina Lepădatu. 

Asociația pe care o reprezintă a făcut mai multe demersuri către CNAS pentru a afla aspecte legate de bugetele pentru programele de sănătate destinate pacienților cu boli autoimune, însă răspunsurile încă nu au venit. „La CNAS am făcut o cerere rugându-i să ne spună aspecte legate de fonduri dar nu am primit niciun răspuns.Pacienții au fost anunțați că nu există terapie să li se facă la următoarea administrare. Au fost trimiși acasă fără medicație” a mai spus Rozalina Lepădatu. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea