Cum ar trebui să fie implementate măsurile de relaxare. Opinia specialiștilor: „Aceste măsuri trebuie bine gândite”

De astăzi au intrat în vigoare România noi măsuri de relaxare, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 s-a redus considerabil, iar pandemia pare ținută sub control. Experții în sănătate publică susțin însă că aceste măsuri ar trebui adoptate cu responsabilitate, pentru că altfel cifrele vor continua să crească.

Toate județele din România sunt acum în scenariul verde, datorită scăderii cazurilor de COVID-19 la nivel național. Tocmai de aceea, autoritățile au decis noi măsuri de relaxare. Relaxarea trebuie însă făcută într-un context care să nu permită creșterea infectărilor zilnice.

„Relaxările în sine nu ar trebui să ridice probleme dacă sunt făcute cu cap. Adică dacă după fiecare perioadă de relaxare se lasă o perioadă de timp în care să se observe cum evoluează infecția, pentru ca relaxările să fie oprite înainte de a ajunge la o situație care să-ți ridice probleme. Sigur că seturile de măsuri de relaxare le stabilesc Guvernul, autoritățile din mai multe domenii și cu ultimul cuvânt al celor din sănătatea publică”, a precizat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în direct la Medika TV.

Specialiștii susțin că mecanismul de acțiune al noului coronavirus este influențat în mod direct de acțiunile pe care fiecare dintre noi le realizează. Cu cât ne protejăm mai puțin, cu atât riscăm să ne infectăm mai mult.

Nu poți să stai la un nivel ridicat de măsuri în momentul în care infecția este la un nivel mai jos, dar nici nu poți să dai drumul lucrurilor să meargă necontrolat, pentru că altfel te vei confrunta cu ceea ce ai avut înainte. Virusul acesta a dovedit că infectează după oferta care i se face”, a precizat dr. Emilian Popovici, la Medika TV.

Noile măsuri de relaxare intrate în vigoare în România de astăzi vizează posibilitatea de a participa la evenimente festive fără număr limitat de persoane doar dacă toți cei prezenți sunt vaccinați. De asemenea, se vor putea organiza spectacole, evenimente și festivaluri, iar restaurantele vor putea fi deschise la 100% capacitate dacă persoanele din interior sunt vaccinate. Mai multe detalii puteți citi aici.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea