Cum arată ultima săptămână de epidemie în România: mii de cazuri noi, sute de focare, situație alarmantă în 27 de județe și în Capitală

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat raportul privind situația infectărilor cu noul coronavirus în săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie. Potrivit documentului, într-o singură săptămână s-au înregistrat, la nivel național, nu mai puțin de 276 de focare de coronavirus, cele mai multe de până acum.

Cele mai multe focare – 49 – au fost înregistrate în centrele rezidențiale pentru copii sau vârstnici. În unitățile medico-sanitare s-au înregistrat 46 de focare, în unități de producție – 45, iar 40 de focare au fost de tip familial. Potrivit raportului, din totalul focarelor, 26 au fost înregistrate în unități de învățământ.

Aproape 37 la sută din totalul cazurilor raportate în ultima săptămână s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Neamţ şi Cluj, iar cele mai multe decese au fost raportate în judeţele Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş-Severin și Bucureşti.

În cifre, Bucureștiul a raportat în decursul unei săptămâni 2618 cazuri. Urmează Iași – 762, Bacău – 644, Cluj – 518 și Neamț – 515.

Potrivit INSP, în 22 judeţe şi în Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată de peste 100 de cazuri la 100.000 locuitori.

În 28 de județe și în București, evoluția cazurilor a fost ascendentă, în 13 staționară și doar un singur județ, Mehedinți, a înregistrat o scădere a numărului de cazuri noi.

În ceea ce privește decesele, 81.4% dintre acestea  au fost la persoane peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbaţi. 95.3% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Afecțiunile cardiovasculare, diabetul și afecțiunile neurologice sunt primele în clasamentul bolilor asociate raportate în cazul pacienților care au decedat.

Raportul săptămânal ai Institutului Național de Sănătate Publică poate fi consultat AICI.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea